Βιογραφία

Author Picture

Νίκος Κυριαζής & Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου

Ο Νίκος Κυριαζής έλαβε το δίπλωμα και το Διδακτορικό του (Ph.D) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Harvard και του Trier ενώ διατέλεσε καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπήρξε επίσης και πρόεδρος του εν λόγω Τμήματος κατά την περίοδο 2014-2015. Σήμερα αποτελεί Ομότιμο καθηγητή του ιδίου τμήματος.
Παλαιότερα είχε διατελέσει ειδικός για νομισματικά θέματα στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, σύμβουλος των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, αποτελώντας έναν από τους βασικούς σχεδιαστές του ελληνικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (C4I) καθώς και Γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, είναι μέλος του ΔΣ της Alpha-Trust-Andromeda ΑΧΕΠΕΥ (εισηγμένης στο ΧΑΑ), αντιπρόεδρος στην Ergoman Telecommunications (εταιρία παροχής υπηρεσιών), αντιπρόεδρος στην Black Orange (ελληνική εταιρία παραγωγής ταινιών) και πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας και Άρτεμις Κυριαζή. Έχει δημοσιεύσει 16 επιστημονικά βιβλία, 60 άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές και, 28 άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους επιστημονικών βιβλίων, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά ακαδημαϊκά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά. Το 2005 τιμήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο με το ανώτατο παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Legion d' Honneur) για τη συνεισφορά του στη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την προετοιμασία της ΟΝΕ, ως μέλους της ομάδας εργασίας των Delors - Moreau. Αποτελεί αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας της ελληνικής Βουλής.
Άρθρα του, κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος, δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο (Το Βήμα, Καθημερινή, Κηφισιά, Θεσσαλία, Ταχυδρόμος, Ελευθερία κλπ.).
Ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει 20 μυθιστορήματα (τέσσερα έχουν δημοσιευτεί και στα Αγγλικά ως Nicholas Snow).

Ο Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου είναι Διδάκτωρ Οικονομικών (2014) και Διδάσκων Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2016. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τα εξής αντικείμενα: Οικονομική Ιστορία, Οικονομική των Θεσμών, Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Οικονομικά της Άμυνας, Οικονομικά της Συμπεριφοράς, Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Είναι συγγραφέας 10 ακαδημαϊκών βιβλίων (5 ελληνικά και 5 αγγλόγλωσσα σε περίοπτους διεθνής εκδοτικούς οίκους, όπως Routledge, Springer, Cambridge SP). Έχει συνεισφέρει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία με 35 άρθρα σε ποιοτικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, εγνωσμένου διεθνούς κύρους, όπως τα: Journal of Institutional Economics (2), Defence and Peace Economics (2), Sustainability, European Journal of Law and Economics, Journal of Risk and Financial Management (2), Peace Economics, Peace Science and Public Policy, European Journal of Law and Economics, Evolutionary and Institutional Economics Review κλπ. και 24 άρθρα σε ξένους και ελληνικούς συλλογικούς τόμους βιβλίων (collective volumes).
Έχει δημοσιεύσει και έχει παρουσιάσει εργασίες σε 42 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και 14 άρθρα του (οικονομικού, πολιτικού/θεσμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος) έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά για το ευρύτερο κοινό («Foreign Affairs, The Hellenic Edition», «Οικονομική Επιθεώρηση», «Εικονογραφημένη Ιστορία» κλπ). Αρθρογραφεί συχνά και σε εφημερίδες για τρέχοντα θέματα («To Bήμα», «Θεσσαλία», «Ταχυδρόμος»). Ως σύνολο έχει δημοσιεύσει και 79 άρθρα ως ερευνητικά δοκίμια.

Βιβλία Από Νίκος Κυριαζής & Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου