Βιογραφία

Author Picture

Αντόνιο Νταμάσιο

 Ο Αντόνιο Νταμάσιο είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, κάτοχος της έδρας Νευροεπιστημών, Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας Ντέιβιντ Ντονσάιφ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας του Λος ?ντζελες. Έχοντας σπουδάσει Νευρολογία και Νευροεπιστήμες, ο Νταμάσιο έχει συνεισφέρει αποφασιστικά στην κατανόηση των εγκεφαλικών διεργασιών που σχετίζονται με τις
συγκινήσεις, τα συναισθήματα και τη συνείδηση. Η εργασία του που αφορά τον ρόλο του θυμικού στη λήψη αποφάσεων έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις νευροεπιστήμες, την ψυχολογία και τη φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και έχει αναδειχθεί σε «Ευρέως Αναφερόμενο Ερευνητή» από το Ινστιτούτο για την Επιστημονική Πληροφόρηση, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους ψυχολόγους της σύγχρονη εποχής (ο δείκτης H στο Google Index είναι 149 με πάνω από 155.000 αναφορές). Η πιο πρόσφατη εργασία του, το βιβλίο Η Παράξενη Κατάσταση των Πραγμάτων, πραγματεύεται την εξελικτική ανάπτυξη του πνεύματος και ειδικά τον ρόλο της ομοιόστασης στη γένεση των πολιτισμών.
Ο Νταμάσιο είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής και Επιστημών, της Ακαδημίας Επιστημών της Βαυαρίας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών. Είναι κάτοχος πολλών βραβείων, όπως το Βραβείο Grawemeyer (2014), το Βραβείο Honda (2010), το Βραβείο Asturias για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (2005), καθώς και τα Βραβεία Nonino (2003), Signoret (2004) και Pessoa (1992).
Είναι κάτοχος τιμητικών τίτλων από πολλά σημαντικά Πανεπιστήμια, κάποιους από τους οποίους έλαβε μαζί με τη σύζυγό του Χάνα, όπως από το L’École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), το 2011, και τη Σορβόννη (Université de Paris, Descartes), 2015. Ο Νταμάσιο έχει αναπτύξει το ερευνητικό του έργο και τις ιδέες του σε πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία το Descartes’s Error, The Feeling of What Happens, Looking for Spinοza and Self Comes to Mind, τα οποία έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.